STA NE TREBATE JESTI PRIJE TRENINGA ?

 

Pored toga što je važno kada i koliko smo prije treninga jeli, ništa manje nije važno i šta smo jeli. Nije dovoljno samo biti sit, već je važno imati energije odraditi do kraja ono što smo tog dana naumili. Određene namirnice će nam u ovome pomoći, a neke druge će nas na pola treninga iznevjeriti ili još gore – natjerati da poželimo da nismo ni počeli sa zagrijavanjem.

Da vam se ove stvari ne bi dešavale, spisak namirnica koje trebate izbjegavati prije treninga dajemo u nastavku teksta:

  • Sporo rastvorljiva biljna vlakna; Savjet je da izbjegavate vlaknasto povrće (kupus, karfiol, brokule, paradajz, paprike i sl.), leguminoze (grah, grašak) i ostale namirnice koje imaju visok sadržaj vlakna. Propratni efekat nakon obroka sa ovim namirnicama jeste nadutost, gasovi i grčevi. Pored toga što nemate dovoljno energije od ovih namirnica, imate i vrlo neprijatnu situaciju.

 

  • Masti
    Kvalitetnih masti u pravoj količini u svakoj ishrani mora da bude. Iako donose osjećaj sitosti, one nisu najbolji izbor prije treninga. Dosta vremena im treba da se svare i razlože,  dug je proces transformacije masti, te se stoga može javiti nedostatak energije.

 

  • Prosti šećeri ; Oni se zbog svoje jednostavne hemijske strukture brzo vare i brzo dospijevaju u krvotok (nagli porast šećera u krvi). Reakcija na ovo jeste pojačano lučenje insulina i zatim nagli pad šećera u krvi. U praksi to znači da se poslije dobrog starta vrlo brzo možete osjećati istrošenim i iscrpljenim. Prosti šećeri su: slatkiši, riža, voće, med, džem, pecivo, pečeni krompir.

 

  • Mlijeko i mliječni proizvodi ; Varenje mlijeka i mliječnih proizvoda je sporo, a može čak izazvati i iziritiranost stomaka kod   osjetljivih osoba. Letargija i pospanost takođe nisu isključeni. Izbacite mlijeko, jogurt, sireve i druge mliječne proizvode bar tri sata prije vježbanja.

 

  • Začinjena hrana ; Slana hrana dovodi do dehidratacije i povećane potrebe za unosom tečnosti. Podrazumijeva se da u toku treninga pijete vodu, ali posle jakog obroka, dodati još sadržaja u stomak svakako nije dobra ideja. S druge strane, ljuta i jaka, masna hrana mogu izazvati žgaravicu, nadimanje i osjećaj tjeskobe.

 

Razmišljajte o tome da treba da imate dovoljno energije i da izvori namirnica budu kvalitetni.

 

Savjet pripremio instruktor Centra Fitness Universe , Vedad Smajlović