Post je prilika da promijenite svoje navike

Iako post za svakog vjernika predstavlja posebno zadovoljstvo, sigurno je da je post uz visoke ljetne temperature, još jedan dodatni napor i izazov za sve sportaše, bilo da je riječ o rekreativcima ili o profesionalcima. Post  je prilika da jednom u godini promijenite svoje navike.  To ne bi trebao biti mjesec kada ćete dobiti na kilaži zbog smanjenog kretanja i ishrane koja će biti nezdrava.

Sa aspekta zdravlja cilj posta je pročišćavanje od štetnih materija, a također tu je i niz drugih benefita koje možete ostavriti postom. Post ima nekoliko bitnih benefita:

  • ›ojačava mentalnu disciplinu
  • ›odmara digestivni sistem, što će kasnije dati metabolizmu dodatnu energiju za brže varenje
  • ›naučit ćete prehranu staviti u pozadinu i baviti se većim prioritetima tokom dana
  • ›pospješuje veću osjetljivost na inzulin (oni koji imaju visoku osjetljivost na inzulin imaju bolju regulaciju šećera u krvi, te skladište glukozu u mišićno tkivo, a ne u salo oko struka)
  • ›veća proizvodnja hormona rasta tokom posta
  • ›post tokom dana osigurava tijelu da se očisti od toksina pogotovo olakšava rad jetre i bubrega

 

Ishrana

Mnogi postači su mišljenja da masna, začinjena krana daje više energije. Ovakva hrana će vas samo učiniti u trenutku sitima, ali glad se brzo vraća. U nastavku je nekoliko prijedloga obroka za postače

Obrok poslije kojeg počinje post, 1. obrok ( jedite složene ugljikohidrate:povrće, krompir, rižu, integralne namirnice, proteine:govedina, piletina, puretina; jaja, riba i naravno svježi sir tj. kazein koji se sporo razgrađuje i dodajte malo zdravih masnoća: maslinovo ulje, avokado, maslac od kikirikija…)

Obrok kojim se prekida post, 2. obrok (počnite tanjirom supe, a ako ćete trenirati ubrzo bilo bi dobro da konzumirate ugljikohidrate i proteine)

Obrok poslije treninga, 3. obrok (Proteinski shake ; whey protein + dekstroza)

Užina, 4. obrok ( vlaknasti ugljikohidrati: naranče, breskve, kruške, jabuke, zelena salata)

Vode treba unijeti što više (unesite makar 2,5 l vode), a opet gledati da se ne optereti želudac, jer je to ipak velika količina hrane u kratkom vremenskom periodu.

Aktivnost

U toku posta aktivnost treba svesti na minimum, ali je ne i isključiti iz svakodnevnice. Svima onima koji su imali redovan trenažni proces, preporuka je svesti trening na 2 puta sedmično. Evidentno je da su mišići tijelu potrebni i da je oporavak od mjesec dana predug vremenski period.

Trening mora biti prilagođen uslovima i visokim ljetnim temperaturama. Klimatizirani prostor u Fitness Universe će olakšati trening, ali i dalje morate voditi računa da trening bude niskog intenziteta sa tehnički jednostavnim sadržajima i sa većima pauzama između serija.

Savjet naših instruktora za postače jeste da trening rade neposredno prije iftara. Na taj način će odmah po završetku treninga nadoknaditi izgubljenu tečnost i potrošenu energiju.

Postači koji treniraju su u prednosti u odnosu na one koji cijeli mjesec pauziraju.